Hope North biedt een toekomst aan jonge slachtoffers van de burgeroorlog in Uganda. Weeskinderen en ex-kindsoldaten krijgen bij ons onderwijs, onderdak en traumabehandeling. Maar bovenal leiden wij ze op tot stichters van vrede en ontwikkeling. lees meer...

Steun ons... 

 

Over  Sam Okello

De stichter van Hope North werd geboren op 8 december 1969 in Noord-Uganda, als derde kind in een gezin dat bestond uit een vader, drie echtgenotes en twintig kinderen. Op zestienjarige leeftijd, lopend op weg naar school, werd Okello met een groep andere kinderen ontvoerd door rebellen. De eerste twee weken waren een nachtmerrie. De kinderen kregen een “basistraining” op hun eigen school, die bestond uit martelingen en hersenspoeling.

Tijdens een veldslag kon Okello ontsnappen. Bij terugkomst bleek zijn dorp en gezin verwoest. De chaos was veroorzaakt door Alice Lawena's Holy Spirit Movement en de kwaadaardige Karamojong veedieven.

Met zijn dorp in het midden van de oorlogszone, de verblijfplaats van zijn gezin onbekend, vond Okello zijn weg naar de hoofdstad Kampala. Daar gaf zijn oom hem een verblijfplaats in een 2-kamer huis in de sloppenwijken, samen met de echtgenotes en kinderen van zijn oom. Okello droeg water en waste kleren met een brandende ambitie: geld bij elkaar krijgen om zijn opleiding te vervolgen.

Tien jaar na zijn ontvoering was hij een rijzende ster in Uganda’s kunst- en cultuurwereld. Hij was inmiddels getrouwd, vader en was bezig met zijn bachelors degree. Op dat moment sloeg het noodlot weer toe. Okello's broertje Godfrey werd samen met vijftig andere kinderen ontvoerd uit zijn kostschool door de Lord's Resistance Army van Joseph Kony. Maar het ergste moest nog komen. Toen hij op een ochtend in 1998 de krant open sloeg, vond hij daar de gruwelijke foto's van driehonderd vermoorde en verminkte dorpsgenoten.

In zijn eigen woorden: “....het waren mijn verwanten, mijn vrienden, jongens waarmee ik naar school ging. Toen ik het nieuws kreeg stortte ik in. Ik sprong in mijn auto en reed naar het noorden. Ik weet niet waarom, ik moest iets doen, uit woede, uit frustratie. Zoveel mensen die je kent zijn gestorven.” Een vriend reed mee om Okello te stoppen. Hij probeerde Okello te overtuigen dat de oorlogszone inrijden gekkenwerk was. Na urenlang rijden kwam een idee in hem op. Op dezelfde dag kocht Okello land in Kitwanga Village, een veilig gebied net buiten de oorlogszone, beschermd door de Nijl.  Zo begon Hope North. Tijdens die rit realiseerde Okello zich naar eigen zeggen “...dat om vrede te bouwen we de jongeren moeten opvoeden en empoweren.” 

Sam Okello is een musicus, acteur, komiek en choreograaf. Hij trad op in “The Last King of Scotland”. Hij werkte samen met de Blue Man Group en leidt nu een dansgroep, het Mzizi Ensemble. Een uitgebreide biografie is te vinden op de site van Hope North USA.